Bogracz wieprzowy- zupa węgierska

Bogracz jest to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Często jednak mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana.

Przepis pochodzi z kuchni węgierskiej.


Składniki:

80 dag mięsa wieprzowego
4 łyżki smalcu
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
2 pomidory
1 kg ziemniaków
10 dag drobnego makaronu (najlepiej zacierkę)
1 papryczka chili
1 szklanka bulionu warzywny (może być z kostki)
sól do smaku
pieprz do smaku
kminek mielony do smaku

Wykonanie:

Mięso umyć, pokroić w kostkę i włożyć do rondelka na rozgrzany smalec wraz z pokrojona cebulą i posiekanym czosnkiem. Smażyć mieszając co jakiś czas. Wlać bulion, włożyć pokrojone pomidory, oczyszczoną z nasion paprykę i pokrojone ziemniaki. Dusić około pół godziny, następnie dodać kluseczki, doprawić do smaku i dogotować do miękkości.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię kuchnię węgierską. A ile w niej psianek;) Zapraszam Cię do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń