Sałatka warzywna z pomidorami do słoików na zimę

Połączenie kapusty, papryki, cebuli z jabłkami i pomidorami. Świetny dodatek do obiadu!



Składniki:

25 dag kapusty białej
25 dag papryki czerwonej
25 dag pomidorów
20 dag cebuli
20 dag czerwonych jabłek
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
ziele angielskie
liść laurowy
kminek do smaku
½ szklanki octu
5 łyżek oleju

Wykonanie:

Kapustę drobno poszatkować razem z papryką, a pomidory pokroić na plasterki razem z cebula. Jabłka zetrzeć na grubej tarce  i wymieszać z resztą warzyw. Całość przyprawić i odstawić na 2 godziny. W między czasie zagotować 1 szklankę wody z octem, przyprawami i odstawić. Ułożyć sałatkę w wyparzonych słoikach i zalać przygotowaną zalewą. Dodać do słoików po 1 łyżce oleju, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz