Ekspresowe ciasto drożdżowe z jabłkami

Bardzo lubię ciasto drożdżowe, dlatego często je przyrządzam. Dziś z jabłkami.





Składniki:

½ kg mąki
4 dag drożdży
1/4 litra mleka
15 dag cukru
10 dag masła
1 aromat pomarańczowy
70 dag jabłek
sól do smaku
tłuszcz do formy
mąka do formy

Wykonanie:


Drożdże rozetrzeć z 1 łyżka cukru i 10 dag mąki. Dodać tyle mleka aby rozczyn miał gęstość śmietany. Następnie przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do rozczynu, wsypać mąkę, wlać resztę mleka. Dodać sól i aromat do smaku i wyrobić dokładnie do połączenia się składników. Następnie wlać roztopione masło i wyrobić ponownie do pulchności. Przenieść w ciepłe miejsce, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki. Formę posmarować tłuszczem , posypać mąką i gdy ciasto podwoi objętość, wymieszać z jabłkami. Przenieść do formy, wyrównać powierzchnię ciasta i ponownie odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 40 minut.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Jadłam drożdżówki z jabłkiem, ale dużego placka nie - dobry pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń