Drożdżówka kobiety pracującej

Jeden z moich ulubionych przepisów na drożdżówkę :) Rano wszystko zamieszać, pozostawić do wyrośnięcia, a po pracy upiec. Stąd też ta nazwa. Pychota!




Składniki:

3 szklanki mąki tortowej
5 dag drożdży
¾ kostki masła
3 jaja
¾ szklanki cukru
1 szklanka mleka 2%
2 łyżki oliwy
1 aromat pomarańczowy lub skórki pomarańczy
Rodzynki lub suszona żurawina
½ łyżeczki soli

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z cukrem, dodać jaja i rozpuszczone w szklance gorącego mleka masło.



Dosypać mąkę, sól, aromat, oliwę, rodzynki i dokładnie wymieszać . Formę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na 7-8 godzin.



Ja ciasto piekłam na dużej formie, jednak lepiej upiec w dwóch keksówkach- wówczas wygodniej się kroi gotową drożdżówkę. Można przygotować rano przed pracą, a po powrocie włożyć do piekarnika.

Piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni.

Tradycyjna Kuchnia