Wuzetka rodem z PRLu

Przepis konkursowy nadesłany przez KBZ - Daria Iciek



Biszkopt kakaowy:

•    6 jajek
•    szczypta soli
•    1 szklanka cukru
•    1 szklanka mÄ…ki pszennej
•    1,5 Å‚yżeczkI proszku do pieczenia
•    3 Å‚yżki kakao
•    3 Å‚yżki oleju

NasÄ…czenie:

•    3/4 szklanki wody
•    3 Å‚yżki cukru
•    sok wyciÅ›niÄ™ty z dużej cytryny

Krem:

•    500 g sera jak na sernik
•    500 ml Å›mietany kremówki 30%
•    5 Å‚yżeczek żelatyny
•    1/2 szklanki wody
•    3/4 szklanki cukru pudru
•    1 Å‚yżka cukru waniliowego

Polewa czekoladowa:

•    120 g masÅ‚a
•    4 Å‚yżki Å›mietany 18%
•    4 Å‚yżki cukru
•    5 Å‚yżek kakao
•    2 Å‚yżeczki żelatyny
•    1/2 szklanki wody

BiaÅ‚ka oddzielam od żółtek i ubijam z cukrem na sztywnÄ… pianÄ™. DodajÄ™ po 1 żółtku. NastÄ™pnie dodajÄ™ mÄ…kÄ™ z proszkiem i kakao. Na koniec wlewam olej. BlachÄ™ wykÅ‚adam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do piekarnika na 180*C na 25 minut.  Po upieczeniu pozostawiam do ostudzenia. Ostudzony biszkopt przekrawam na dwa blaty. Każdy z blatów nasÄ…czam ponczem.

Żelatynę zalewam zimną wodą i pozostawiam do napęcznienia. śmietanę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno, dodaję po łyżce roztarty ser, miksuję. Napęczniałą żelatynę podgrzewam i wlewam energicznie do masy serowo-śmietanowej.

Na pierwszy blat ciasta wykładam masę serowo-śmietanową.

Przykrywam drugim blatem biszkoptu. Wierzch smaruję czekoladową polewą. Wstawiam do lodówki do stężenia.

Żelatynę zalewam zimną wodą i pozostawiam do napęcznienia. Masło roztapiam z cukrem w rondelku. Dodaję śmietanę, mieszam do połączenia. Zdejmuję z ognia. Dodaję przesiane kakao i dokładnie mieszam. Doprowadzam do zagotowania. Napęczniałą żelatynę podgrzewam i dodaję gorącą do zawartości rondelka. Dokładnie mieszam i gotuję 2 - 3 minuty. Polewę wylewam na ciasto.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz