Zupa z grzybów leśnych z fasolą

Smaczna, prawdziwie grzybowa zupa z dodatkiem fasoli. Idealna na rozpoczynający się sezon grzybowy.
Zupa jest bardzo gęsta, można dodać do niej szklankę wody.



Składniki:

30 dag fasoli
25 dag świeżych grzybów
1 cebula
½ szklanki śmietany
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól do smaku
pieprz do smaku

Wykonanie:

Fasolę namoczyć, następnie ugotować w osolonej wodzie, w międzyczasie ugotować również pokrojone grzyby w małej ilości wody z solą (nie odcedzać). Cebulę przysmażyć na maśle i połączyć z grzybami i fasolą. Śmietanę wymieszać z mąką odrobiną gorącego sosu z grzybów, dodać do potrawy, zagotować i przyprawić do smaku. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz