Racuszki kukurydziane z zsiadłego mleka

Maślanka dodana do ciasta powoduje, że racuchy są bardziej delikatne i puszyste. Pyszny pomysł na pożywne śniadanie !

racuchy

Składniki:

1 ½ szklanki zsiadłego mleka
20 dag maki pszennej
10 dag mąki kukurydzianej
2 jajka
szczypta sody oczyszczonej
sól do smaku
olej do smażenia

Wykonanie:

Wsypać do miski obie mąki, wbić jajka, wlać zsiadłe mleko( może być kefir lub maślanka) dodać sól do smaku, sodę oczyszczoną. Wymieszać składniki, kłaść łyżką placuszki na rozgrzany olej i smażyć złociście z obu stron.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Oooo! Co za cudny przepis! Podkradam, bo placuchy wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń