Ciasteczka kocie języczki

Ekspresowe, kruche ciasteczka ! Można je wykonać również w wersji z polewą czekoladową.




Składniki:

20 dag masła,
3 jajka,
20 dag cukru,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
1 łyżka proszku do pieczenia,
40 dag mąki,
skórka z cytryny lub sok z cytryny,
aromat cytrynowy (kilka kropel),
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych,
papier do pieczenia.

Wykonanie:

Masło utrzeć na krem i ucierając dodawać po jednym jajku, po łyżce cukru i na koniec kilka kropli aromatu cytrynowego i mąkę. Gdy ciasto będzie zupełnie gładkie kłaść  łyżką na przygotowaną wyłożoną papierem do pieczenia formę podłużne ciasteczka. Na każdym ułożyć paseczek skórki z cytryny i posypać orzechami. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni i piec około 15 minut. Gotowe ciasteczka przełożyć do puszki i podawać do kawy lub herbaty.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Świetnie wyglądają :)
    Mi się "kocie języczki" kojarzą z czekoladkami z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń