Studencka zapiekanka makaronowa z pieczarkami

Proste danie na obiad dla zapracowanych i dla tych co nie mają za dużo czasu bo muszą się uczyć.

Składniki:

35 dag makaronu
20 dag pieczarek
1 biała cebula
½ litra Å›mietany
sól i pieprz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
10 dag startego żółtego sera
2 łyżki masła
tłuszcz do formy

Wykonanie:

Makaron ugotować na półmiÄ™kko w osolonej wodzie i odsÄ…czyć na sicie. Pieczarki oczyÅ›cić, pokroić razem z cebulÄ… i usmażyć na maÅ›le z przyprawami, po czym wymieszać ze Å›mietanÄ…. Makaron wymieszać z  startym serem, poÅ‚Ä…czyć z pieczarkami i wymieszać. Å»aroodpornie naczynie wysmarować tÅ‚uszczem, przeÅ‚ożyć makaron. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec przez okoÅ‚o 20 minut. Podawać z kiszonÄ… kapustÄ… lub ogórkiem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz