SÄ… smaczne, delikatne i aromatyczne. Super danie na obiad.
Składniki na ciasto:
MÄ…ka pszenna 3 szklanki
Woda ciepÅ‚a ¾ szklanki
Szczypta soli
Składniki na farsz:
Grzyby suszone 15 dag
Seler naciowy 3 Å‚odygi
Cebula biała 1 szt.
Sól i pieprz do smaku
Sok z cytryny do smaku
Bułka tarta 1 łyżka
Olej
Wykonanie farszu:
Grzyby opłukać, namoczyć, następnie ugotować i zmielić z cebulą i selerem. Dodać bułkę tartą, przyprawić do smaku, skropić sokiem z cytryny i olejem, po czym dokładnie wymieszać.
Wykonanie ciasta:
MÄ…kÄ™ wymieszać z solÄ… i stale mieszajÄ…c dodawać powoli wodÄ™ aż do zgÄ™stnienia ciasta. DokÅ‚adnie wyrobić rÄ™kÄ…, ciasto przelożyć na stolnicÄ™ wysypanÄ… mÄ…kÄ…, cienko rozwaÅ‚kować i wykrawać szklankÄ… krążki. Na każdy krążek naÅ‚ożyć po Å‚yżeczce farszu, zlepiać pierożki i ukÅ‚adać partiami w garnku na parze wypeÅ‚nionym ¾ objÄ™toÅ›ci gotujÄ…cej siÄ™ wody. Przykryć szczelnie pokrywkÄ… i gotować okoÅ‚o 15 minut.
Fantastyczne. Uwielbiam wszystko z pary. Smakuje o wiele lepiej niż z wody.
OdpowiedzUsuń