Placuszki z kalafiora

Sezon kalafiorowy trwa od czerwca aż do listopada. Dlatego też często z niego korzystam w swoim kulinarnych pomysłach.




Składniki:

1 duży kalafior,
2 cebule,
1 łyżka masła,
2 bułki czerstwe,
2 jajka,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
olej do smażenia.

Wykonanie:

Kalafior obgotować, odcedzić i zmielić razem  z namoczonÄ… i odciÅ›niÄ™tÄ… buÅ‚kÄ…. CebulÄ™ obrać, pokroić w kostkÄ™ i poddusić na maÅ›le. Do zmielonego kalafiora dodać cebulÄ™, jajka,  i przyprawić do smaku. Wyrobić dokÅ‚adnie masÄ™, kÅ‚aść Å‚yżkÄ… na rozgrzany olej i smażyć z obu stron z zÅ‚oty kolor.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz