Kalafior marynowany z papryką do słoików na zimę

Czerwiec to również sezon na kalafior zatem moja kolejna propozycja na przetwory z kalafiorem w roli głównej !

Polecam także
kalafior marynowany w przecierze pomidorowym
kalafior marynowany z marchewką

kalafior na zimę


Składniki:


1 kg kalafiora
4 czerwone papryki
1 biała cebula

składniki na zalewę:

8 szklanek wody
8 łyżek cukru
3 szklanki octu
2 łyżki soli
pieprz czarny ziarnisty
ziele angielskie
gorczyca

Wykonanie:


Kalafior oczyścić i podzielić na różyczki- następnie zalać wodą i gotować przez 3 minuty. Odcedzić ułożyć w wyparzonych słoikach razem z pokrojoną cebulą i papryką. Do każdego słoika dajemy po kilka ziaren przypraw. Z podanych składników zagotować zalewę, zalać warzywa w słoikach, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz