Gruszki w syropie do słoików na zimę

Gruszki mają niepowtarzalny, delikatny smak i zwartą budowę, dzięki której są idealnymi owocami do pasteryzowania. Wystarczy dodać dowolne przyprawy, poeksperymentować z czymś mniej tradycyjnym tj. anyż, goździki czy cynamon a efekt będzie rewelacyjny.
Tak przygotowane mogą służyć przez cały rok jako baza do sałatek, deserów czy po prostu same w sobie z dodatkiem wyłącznie w postaci widelca. Pycha!




Składniki:


11/2 kg gruszek
1 litr wody
70 dag cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Przyprawy:

goździki
cynamon
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
gorczyca
skórka z cytryny

Wykonanie:

Gruszki umyć, wydrążyć nasiona i pokroić w grube plastry, następnie chwile podgotować w dużej ilości wody. Zagotować wodę z cukrem, kwaskiem cytrynowym (można lekko posolić). Do wyparzonych słoików włożyć plastry gruszek(jeżeli mają twardą skórkę możemy je obrać) dodać przyprawy według uznania, wlać słodką zalewę (gruszki muszą być przykryte). Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz