Pieczeń rzymska (klops) z mięsa i ryby

Do potraw dzieciństwa zdecydowane muszę zaliczyć również pieczeń rzymską. Jest oszczędna w wykonaniu i atrakcyjna dla dzieci (jajo w środku), a do tego nigdy się nie marnuje, bo można śmiało ją zjeść również na kanapce :)
U mnie dziś nieco odmienna wersja bo z mielonej ryby i mięsa.

klops

Składniki:

75 dag  świeżej ryby (wg uznania, ja użyłam karpia)
1 cebula
3 czerstwe bułki
20 dag mięsa wołowego mielonego
6 jajek
1 szklanka mleka
1 łyżka musztardy
sól i pieprz do smaku
20 dag wędzonego boczku
tłuszcz do formy

Wykonanie:

Trzy jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Bułki namoczyć w mleku, następnie dokładnie odcisnąć. Boczek pokroić w cienkie plastry. Rybę oczyścić, wyciąć filety, zmielić w maszynce razem z cebulą. Oddzielnie zmielić namoczone i odciśnięte bułki, następnie połączyć z rybą, mięsem, dodać dwa jajka, musztardę i przyprawy do smaku. Wyrobić ręką masę bardzo dokładnie. Połowę masy rybnej przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej połową boczku. Następnie położyć cztery ugotowane jajka, przykryć resztą masy a na górze ułożyć resztę boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Możemy go podawać również z sosem tatarskim.

Polecam również klops z mięsa i grochu 

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. bardzo odważne połączenie, ciekawa jestem, jak smakuje ryba i mięso na raz...wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń