Pieczeń- klops grochowo- mięsny z jajkiem w środku

Pyszny pomysł na obiad, podany w bardzo ciekawy sposób :)
Prezentuje się wyśmienicie.



Składniki:

1 szklanka łuskanego grochu
1 cebula biała
2 ząbki czosnku
7 jajek
½ kg mielonego mięsa
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek do smaku
olej do formy

Wykonanie:

Groch namoczyć dzień wcześniej, następnie wrzucić pokrojoną cebulę z czosnkiem i ugotować do miękkości i ostudzić.



Ugotować sześć jajek, ostudzić i obrać. Mięso połączyć z grochem, jednym surowym jajkiem i przyprawami do smaku.



Połowę masy wyłożyć do natłuszczonej foremki a na niej ugotowane jajka. Przykryć resztą masy, wyrównać powierzchnię.



Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Następnie dobrze schłodzić i podawać.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz