Składniki:
20 dag mąki
12 dag margaryny
3 dag drożdży
½ łyżeczki cukru
4 łyżki mleka
sól do smaku
1 jajko
papier do pieczenia
Składniki na nadzienie:
1 puszka kukurydzy
1 filet z kurczaka
25 dag pieczarek
1 cebula biała
1 czerwona papryka
15 dag żółtego sera
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
tłuszcz do smażenia
Wykonanie nadzienia:
Pieczarki drobno posiekać , najlepiej blenderem razem z cebulą i oczyszczaną papryką. Dodać pokrojone mięso, przyprawę do gyrosa , przełożyć na patelnię i podsmażyć na tłuszczu. Nadzienie przestudzić, wsypać odsączoną kukurydzę, pokrojony drobno ser i dokładnie wymieszać.
Wykonanie ciasta:
Mąkę posiekać z margaryną, dodać drożdże utarte z cukrem i mlekiem, posolić do smaku i wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować, nałożyć nadzienie,
zwinąć w rulon, pokroić w grube plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 35 minut na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz