Zwinięta pizza- paszteciki z nadzieniem pizza

Pizza w wersji zwiniętej w cieście krucho- drożdżowym... Jak brzmi taki pomysł?




 Składniki:


20 dag mąki
12 dag margaryny
3 dag drożdży
½ łyżeczki cukru
4 łyżki mleka
sól do smaku
1 jajko
papier do pieczenia

Składniki na nadzienie:

1 puszka kukurydzy
1 filet z kurczaka
25 dag pieczarek
1 cebula biała
1 czerwona papryka
15 dag żółtego sera
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
tłuszcz do smażenia

Wykonanie nadzienia:

Pieczarki drobno posiekać  , najlepiej blenderem razem z cebulą i oczyszczaną papryką. Dodać pokrojone mięso, przyprawę do gyrosa , przełożyć na patelnię i podsmażyć na tłuszczu. Nadzienie przestudzić, wsypać odsączoną kukurydzę, pokrojony drobno ser i dokładnie wymieszać.

Wykonanie ciasta:

Mąkę posiekać z margaryną, dodać drożdże utarte z cukrem i mlekiem, posolić do smaku i wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować, nałożyć nadzienie,



zwinąć w rulon, pokroić w grube plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 35 minut na złoty kolor.



Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz