Szarlotka wykwintna

Szarlotka jest znana każdemu. Tradycyjne, smaczne ciasto. Przepis od mamy- na ponadczasowy smak.


Składniki:

2 szkl. mąki,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1 i 1/3 kostki margaryny,

cukier wanilinowy,

serek homogenizowany,

1 łyżka śmietany,

powidło śliwkowe,

cynamon,

1,5 kg jabłek


Wykonanie:

Margarynę posiekać z cukrem wanilinowym i mąką, dodajemy serek, proszek i śmietanę. Wszystko razem ugniatamy, otrzymując jednolitą konsystencję. Wstawić gotowe ciasto do lodówki na noc. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią oblepić formę, następnie posmarować wyłożone ciasto powidłem. Kolejno- układamy połówki jabłek (pod każdym jabłkiem posypać cynamon). Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Zlepić brzegi dokładnie. Piec 45 minut w temp. 180 stopni. Ostudzone posypać cukrem pudrem i cynamonem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz