Łosoś w papierze ryżowym

Papier ryżowy jest tradycyjnych, regionalnym produktem spożywczym w południowych Chinach i Wietnamie. Jadalny "papier" otrzymywany jest z masy otrzymanej z rozmoczonych ziaren ryżowych. Od jakiegoś czasu dostępny jest również w Polsce.


Składniki;

• 10 sztuk papieru ryżowego
• 30 dag łososia wędzonego
• Marchewka do dekoracji


Wykonanie:

Zmoczyć (ok. 10 sekund) papier ryżowy w gorącej, osolonej wodzie. Wyłożyć od razu na płaskie naczynie- każdy z osobna, aby uniknąć sklejenia. Nakładać łososia i zawijać w kształt sakiewki, zapinaną wykałaczkami. Podawać jako przystawka na zimno (można udekorować ugotowaną marchewką)


Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. jeszcze nie miałam okazji wypróbować tego papieru, ale Twoja propozycja z łososiem brzmi bosko:)

    OdpowiedzUsuń