Pieczone pierożki

Niekonwencjonalny sposób podania pierogów- smakuje równie dobrze.





Składniki:

• 25 dag mąki
• 15 gram drożdży
• ½ łyżeczki cukry
• ¼ szklanki mleka
• 1 łyżka masła
• 1 żółtko
• 1 jajo
• sól

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z cukrem, dodać letnie mleko i pozostawić na 2 minuty. Do mąki dodać masło, żółtko, całe jajo, sól i wcześniej przygotowane mleko z drożdżami. Wyrobić ciasto, rozwałkować i formować pierożki wedle uznania. Układać na natłuszczonej blasze i wysmarować pierożki roztłuczonym białkiem. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Gotowe pierożki można podawać z masełkiem i cebulką

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz