Bliny podlaskie

Ten przepis przywiozłam z wakacji. Ich przyrządzenie jest bardzo proste i szybkie. Smakują wyśmienicie- same lub z dodatkiem dowolnych sosów, śmietany lub warzyw.


Składniki:

• ½ kilograma mąki
• 3 jaja
• 3 szklanki maślanki
• łyżeczka sody
• sól do smaku
• tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy jajka i maślankę. Dosalamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Podajemy ze śmietaną, dowolnym sosem lub warzywami.

Często przygotowuje również słodką wersję- uwielbianą przez dzieci:
dodać 4 dag cukru (zamiast soli) , cukier wanilinowy - usmażyć. Gotowe posypać cukrem pudrem lub sokiem owocowym.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz