Żurek regionalny

Regionalny smak- żurek zazwyczaj podaje z grzankami. Równie dobrze smakuje z białym twarogiem.


Składniki:

• kawałek wędzonki
• 2 łyżki chrzanu
• 3 ząbki czosnku
• kilka ziaren ziela angielskiego
• 3 listki laurowe
• 2 łyżki majeranku
• 4 kostki rosołowe
• ½ łyżeczki kwasku cytrynowego (lub octu)
• sól
• śmietanka 18%
• grzanki

Wykonanie:

Do gotującej się wody (ok. 2litry) wrzucamy składniki. Gotujemy ok. 30 minut, zagęszczamy mąką. Odstawiamy, zalewamy śmietanką i zakwaszamy kwaskiem cytrynowym lub octem. Na końcu dodajemy 2 łyżki majeranku. Podajemy z grzankami lub białą kiełbasą.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz