Słynna zupa wodzionka

Tą zupę po raz pierwszy zrobiłam po obejrzeniu jednego z odcinków popularnego programu rozrywkowego, w którym jedni z bohaterów "wyśpiewali" ten przepis :)
Jest to regionalna potrawa śląska, której podstawą jest jedynie chleb i kminek.



Składniki:

6 szklanek wody
10 dkg boczku
2 ząbki czosnku
5 dkg mąki
Przyprawa warzywna np. (ziarenka smaku)
Łyżka kminku
Sól, pieprz


Wykonanie:

Wodę zagotować z kminkiem i czosnkiem. Boczek pokroić w kostkę, posypać mąką i zasmażyć. Dodać do zupy z resztą składników. Gotować 15 minut, az do zgęstnienia zupy. Podawać z grzankami.

Poniżej wspomniany filmik:)


Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Tak się nie robi wodzionki. Gorącym wrzątkiem zalewa się kostki chleba, skwarki, pokrojony czosnek, sól, pieprz i magii. Tylko tyle

    OdpowiedzUsuń