Sos pomidorowy z cukinią do słoików na zimę

Sos pomidorowy przygotowuje każdego roku, dzięki temu zaoszczędzam sporo czasu. Jak mam dzień tzw. "lenia" wówczas otwieram słoik, dodaje makaron,ser i gotowe :)


Składniki: 

2 ½  kg pomidorów
4 żółte papryki
2 młode cukinie
1 pęczek świeżej bazylii
4 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
10 łyżek cukru
½ łyżeczki ostrej papryki
3 łyżeczki soli
120 ml octu

Wykonanie:


Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, rozbić blenderem i rozgotować. Oliwę rozgrzać z  zmiażdżonym czosnkiem, dodać do pomidorów razem ze startą cukinią i papryką. Przyprawić i gotować przez godzinę, pod koniec gotowania wlać ocet i dokładnie wymieszać. Możemy jeszcze raz rozbić blenderem. Przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować powoli przez 30 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz