Pomidorki kaktajlowe w winie do słoików

Pomidorki koktajlowe prócz pysznego smaku świetnie się prezentują w potrawach, dlatego tak często z nich korzystam w swoich przepisach.
Co powiecie na taką wersję? Marynowane w zalewie z wina białego. Idealnie pasują jako dodatek do sałatek, przystawek, zapiekanek i wiele innych!



Składniki:

11/2 kg pomidorków koktajlowych
30 dag cebuli
2 łyżeczki białej gorczycy
6 listków laurowych
6 gałązek rozmarynu

Składniki na zalewę:

½ litra octu
½ litra białego wina wytrawnego
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
pieprz czarny
ziele angielskie

Wykonanie:

Pomidorki umyć i włożyć do wyparzonych słoików razem z pokrojoną cebulą w piórka. Dodać gorczycę, listki laurowe, po gałązce rozmarynu. Z podanych składników zagotować zalewę, zalać pomidorki w słoikach, szczelnie zamknąć. Pasteryzować przez 10 minut.


Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz