Kuskus z kurczakiem i nutką pomarańczy

Kuskus nie wymaga gotowania, wystarczy zalać go wrzątkiem gotowe . Jest łatwostrawny i sycący, zawiera również dużo białka i węglowodanów.
Czy wiesz, że choć kuskus powszechnie jest uznawany za kaszę, w rzeczywistości jest bardziej podobny do makaronu? Do jego wytworzenia używa się  pszenicy twardej (makaronowej) o nazwie durum.



Składniki:


11/4 szklanki kaszy kuskusu
2 upieczone filety z kurczaka
2 szklanki bulionu drobiowego
¼ szklanki soku z pomarańczy
¼ szklanki octu
¼ szklanki oliwy
2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
sól i pieprz do smaku
cukier do smaku
szczypiorek

Wykonanie:

Kuskus zalać wrzącym bulionem, wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut. W miseczce wymieszać sok z octem, olejem i przyprawami do smaku. Połączyć z kuskusem, pokrojonym upieczonym mięsem i szczypiorkiem. Starannie wymieszać, posypać skórką z pomarańczy.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: