Jestem wielką fanką zapiekanek ziemniaczanych:) Dziś w towarzystwie pysznego kalafiora.
Składniki:
1 kg
ziemniaków
1
kalafior
4 jajka
200 ml śmietany kremówki
5 dag żółtego sera
15 dag szynki gotowanej
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do formy
natka pietruszki
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać i pokroić w grube plastry.
Kalafior oczyścić i ugotować w osolonej wodzie przez 15 minut. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, po środku ułożyć odsączony kalafior a w koło plastry ziemniaków. Jajka zmiksować z startym serem, śmietaną i przyprawami do smaku. Zalać zapiekankę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Bezpośrednio przed podaniem, posypać pokrojoną w kostkę szynką i posiekaną natką pietruszki.
przepyszna !
OdpowiedzUsuń