Buraczki czosnkowe w soku własnym do słoików na zimę

Bardzo lubię tak przygotowane buraczki- są delikatne w smaku i świetnie pasują jako dodatek do obiadu,



Składniki:

2 ½ kg buraczków ćwikłowych,
10 ząbków czosnku,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
½ łyżeczki kminku,
2 łyżeczki kwasku cytrynowego,
1 łyżeczka cukru.

Wykonanie:

Buraczki umyć i nie obrane włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości.  Następnie buraczki obrać, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z solą , pieprzem, cukrem,  kminkiem i kwaskiem. Połączyć z rozdrobnionym czosnkiem i przełożyć do wyparzonych  słoików i mocno zakręcić. Pasteryzować około 20 minut. Odwrócić do góry dnem i ostudzić.  Przenieść do piwnicy, używać np. do zup, mięs i sałatek.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz