Kompot z rabarbaru

Przepis konkursowy nadesłany przez hercik17

Opis autorki:

Tradycja picia kompotu najprawdopodobniej ma ponad 700 lat historii i pochodzi z czasów Imperium Osmańskiego. W polskiej kuchni najbardziej znanym przetworem owocowym są właśnie kompoty. Kiedyś bardzo popularne, ostatnio trochę zapomniane…W upalne dni nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż kompot. Dla mnie to zdecydowanie powrót do smaków dzieciństwa…



Składniki:
600 g rabarbaru
około 8 łyżek cukru
woda
listki mięty
kostki lodu

Przygotowanie:

Łodygi rabarbaru dokładnie myjemy i kroimy w 1 cm kawałki. Zalewamy wodą tak,aby dobrze przykryć rabarbar. Dodajemy cukier i gotujemy do momentu, aż rabarbar będzie miękki. Jeśli zachodzi taka potrzeba dosładzamy i uzupełniamy wodą. Tak przygotowany kompot należy schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu dobrze jest do kompotu wrzucić parę listków świeżej mięty, co zdecydowanie podkreśli smak. Podajemy dobrze schłodzony, najlepiej z kostkami lodu.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz