Blok czekoladowy studencki

Przepis konkursowy nadesłany przez Panią Wiolettę Szczepańską

Opis autorki:

Taki blok pamiÄ™tam z czasów dzieciÅ„stwa. Taki prosty z herbatnikami i orzechami… Mój dodatkowo wzbogacony jest o suszone banany i orzeszki ziemne… 


 
Składniki:

250 g margaryny
100 g cukru
1 łyżka kakao
100 ml mleka
1,5 szklanki mleka w proszku (pełnego)
1 paczka herbatników
50 g mieszanki studenckiej
50 g suszonych bananów
Kolorowe draże do dekoracji
 
W garnku rozpuszczamy margarynę, cukier, kakao i mleko. Cały czas mieszamy aby masa nam się nie przypaliła. Zestawiamy z ognia, dajemy mleko w proszku i dokładnie łączymy. Na końcu dodajemy pokruszone herbatniki, mieszankę studencką i suszone banany. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (18 cm). Na wierzchu układamy kolorowe jajeczka, delikatnie dociskając. Blok wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz