Rabarbarowe ciasto drożdżowe z malinami

Sezon rabarbarowy w pełni, więc bez pysznych deserów się nie obejdzie :)



Składniki:

40 dag mąki ,
1 opakowanie suszonych drożdży,
17,5 dag cukru,
2 jajka,
100 ml mleka,
75 gram masła,
1 kg rabarbaru,
40 dag malin mrożonych ( mogą być z kompotu)
sól do smaku.

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać 10 dag cukru, szczyptę soli, jajka, mleko i 75 gram masła. Wyrobić dokładnie gładkie ciasto, przykryć i odstawić na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, a w między czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, podnieść brzegi ciasta. Rabarbar obrać, pokroić, położyć na ciasto, następnie obłożyć malinami ( mogą być z kompotu). Piec około 30 minut. Maliny możemy zastąpić innymi owocami jakie mamy w spiżarni, byle były słodkie.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: