Barszcz ukraiński czyli buraczany eintopf

Nazywam często barszcz ukraiński eintopfem ponieważ (wym. ajntopf – niem. jeden garnek) jest to potrawa jednogarnkowa,  zastępująca cały obiad ze względu na bogaty i pożywny skład.





Składniki:
5 buraczków ćwikłowych,
1 por,
4 ziemniaki,
2 marchewki,
2 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki),
1 łyżeczka kminku,
10 dag wędzonego boczku,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
2 ząbki czosnku,
natka pietruszki,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
sok z cytryny do smaku,
1 liść laurowy.

Wykonanie:
Buraki, ziemniaki i marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Bulion zagotować z kminkiem i liściem laurowym, włożyć warzywa i gotować przez 15 minut, następnie przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać pokrojony boczek i gotować jeszcze 10 minut. Jogurt posolić, wymieszać sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem. Eintopf rozlać na talerze , polać jogurtem i posypać natką pietruszki.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz