Domowe ptasie mleczko

Na słodko i na szybko :)




Składniki:

1 galaretka owocowa,
1 szklanka cukru,
1 szklanka wody,
4 białka jaj,
1 puszka mleczka skondensowanego (niesłodzonego),
1 opakowanie herbatników.

Wykonanie:

Herbatniki połamać(kilka odłożyć) i wyłożyć na dno z każdego z pucharków. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, wsypać cukier i dokładnie wymieszać lecz nie zagotować. Białka ubić na sztywno i ubijając wlewać powoli gorącą galaretkę. Wstawić do miski z zimną wodą i studząc mieszać jakiś czas. Do zimnej już piany wlać schłodzone mleko i całość zmiksować. Tężejącą masę przelać do pucharków z ciastkami i ozdobić odłożonymi całymi ciastkami. Odstawić w chłodne miejsce.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz