Kruche paszteciki z mięsem

Nietypowe, składane ciasteczka, z mięsnym wkładem.



Składniki:

20 dag mąki tortowej,
12 dag masła,
2 żółtka,
sól do smaku,
1 łyżka smalcu,
1 jajko do smarowania.

Składniki na nadzienie:

30 dag mięsa pieczonego,
1 czerstwa bułka,
1 cebula,
2 łyżki tłuszczu,
sól do smaku,
pieprz do smaku.

Wykonanie nadzienia:

Mięso zmielić z namoczoną odciśniętą bułką, połączyć z usmażoną na tłuszczu cebulą, przyprawić do smaku, wymieszać i nadziewać paszteciki.



Wykonanie pasztecików:

Usiekać mąkę z masłem, dodać resztę składników, zgnieść ciasto, schłodzić i rozwałkować na stolnicy. 


Wykrawać szklanką krążki, w połowie krążków wyciąć środki kieliszkiem, posmarowanym rozmąconym jajkiem połączyć oba krążki. 


Wyłożyć paszteciki na wysmarowaną tłuszczem formę, posmarować rozmąconym jajkiem i upiec wszystkie w temperaturze 190 stopni na złoto przez 15- 20 minut. 


Po upieczeni napełnić paszteciki ciepłym nadzieniem ( możemy nadziać innym farszem według uznania) i przykryć małymi upieczonymi krążkami. Podawać gorące jako przekąskę, lub jako dodatek do zup czystych.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz