Połączenie mięsa mielonego z ryżem, uformowane w postaci tradycyjnych kotlecików. Wyszło pysznie!
Składniki:
30 dag mięsa wieprzowego mielonego,
½ szklanki ryżu,
1 jajko,
2 cebule,
2 łyżki tłuszczu,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
sól do smaku
pieprz do smaku,
bułka tarta do panierki,
tłuszcz do smażenia.
Wykonanie:
Ryż ugotować na pół sypko i zmieszać z mielonym mięsem. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na tłuszczu, dodać do masy mięsno-ryżowej razem z posiekanym szczypiorkiem i jajkiem. Dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron i podawać z sosami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz