Zupa czosnkowa w bake rollsami zamiast grzanek

Przepis wg receptury Magdy Gessler, lekko przeze mnie zmodyfikowany. Nietypowe w tej zupie jest zastosowanie tartego parmezanu oraz smakowych bake rollsów zamiast grzanek. Połączenie wyśmienite !


Składniki:

1 cebula
1 główka czosnku
1,5 litra bulionu
50 g masła
4 ziemniaki
20 dag boczku 
200 ml Å›mietany 30% 
majeranek
pieprz
tatry parmezan
bake rollsy smakowe (wg gustu)
ewentualnie 1 łyżeczka kurkumy

Wykonanie:

Cebulę i czosnek pokroić, następnie zarumienić na maśle. Dodać drobno pokrojone ziemniaki i całość zalać bulionem (warzywnym lub drobiowym). Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić wg uznania pieprzem i majerankiem.
W między czasie pokroić boczek w kostkę i zarumienić na patelni.

Zupę odstawić, dodać śmietanę i zmiksować całość blenderem. Dodać boczek i jeszcze raz zagotować.
Podawać z bake rollsami, posypać parmezanem.

UWAGA: jeżeli ktoś podobnie jak ja nie lubi białych zup (wyglądem przypominającym mleczne) to polecam dodać łyżeczkę kurkumy, która nada ładny żółty kolor zupie.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: