Przepis wg receptury Magdy Gessler, lekko przeze mnie zmodyfikowany. Nietypowe w tej zupie jest zastosowanie tartego parmezanu oraz smakowych bake rollsów zamiast grzanek. Połączenie wyśmienite !
Składniki:
1 cebula
1 główka czosnku
1,5 litra bulionu
50 g masła
4 ziemniaki
20 dag boczku
200 ml śmietany 30%
majeranek
pieprz
tatry parmezan
bake rollsy smakowe (wg gustu)
ewentualnie 1 łyżeczka kurkumy
Wykonanie:
Cebulę i czosnek pokroić, następnie zarumienić na maśle. Dodać drobno pokrojone ziemniaki i całość zalać bulionem (warzywnym lub drobiowym). Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić wg uznania pieprzem i majerankiem.
W między czasie pokroić boczek w kostkę i zarumienić na patelni.
Zupę odstawić, dodać śmietanę i zmiksować całość blenderem. Dodać boczek i jeszcze raz zagotować.
Podawać z bake rollsami, posypać parmezanem.
UWAGA: jeżeli ktoś podobnie jak ja nie lubi białych zup (wyglądem przypominającym mleczne) to polecam dodać łyżeczkę kurkumy, która nada ładny żółty kolor zupie.
pieprz
tatry parmezan
bake rollsy smakowe (wg gustu)
ewentualnie 1 łyżeczka kurkumy
Wykonanie:
Cebulę i czosnek pokroić, następnie zarumienić na maśle. Dodać drobno pokrojone ziemniaki i całość zalać bulionem (warzywnym lub drobiowym). Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić wg uznania pieprzem i majerankiem.
W między czasie pokroić boczek w kostkę i zarumienić na patelni.
Zupę odstawić, dodać śmietanę i zmiksować całość blenderem. Dodać boczek i jeszcze raz zagotować.
Podawać z bake rollsami, posypać parmezanem.
UWAGA: jeżeli ktoś podobnie jak ja nie lubi białych zup (wyglądem przypominającym mleczne) to polecam dodać łyżeczkę kurkumy, która nada ładny żółty kolor zupie.
a co mam zrobić ze śmietaną ? wypić do zupy ? :):)
OdpowiedzUsuń