Sałatka śledziowa

Tradycyjna sałatka śledziowa. Smaczna i prosta w wykonaniu.





Składniki:

¾ szklanki fasoli (dowolnej),
3 szklanki wody,
2 świeże ogórki
2 płaty śledziowe w oleju,
1 cebula,
1 pomidor,
2 łyżki śmietany,
½ szklanki majonezu,
natka pietruszki,
sól do smaku,
pieprz do smaku.
\
Wykonanie:
Fasolę umyć, zalać przegotowaną wodą i odstawić na dwie godziny. Następnie ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Śledzie pokroić w kostkę, tak samo cebulę, ogórki i pomidor. Wymieszać wszystkie składniki razem z fasolą, przyprawić do smaku, połączyć z majonezem wymieszanym ze śmietana i posypać natką pietruszki.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz