Składniki na ciasto:
1 jajko,
0,125 l mleka,
0,125 litra wody,
10 dag mąki,
sól do smaku,
słonina do smarowania patelni.
Składniki na farsz:
4,5 dag oliwy,
8 dag cebuli,
20 dag kiełbasy ,
20 dag pieczarek,
3 dag sera żółtego,
4 dag masła,
sól do smaku,
pieprz do smaku.
Wykonanie:
Mleko wymieszać z wodą, jajkiem, mąką, solą do smaku i dokładnie wymieszać. Następnie usmażyć naleśniki na patelni wysmarowanej słoniną. Na oliwie udusić pokrojoną cebulę, kiełbasę i pieczarki z przyprawami.
Naleśniki smarować przygotowanym farszem,
złożyć na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem.
Obłożyć plastrami żółtego sera.
Zapiec w piekarniku i podawać na ciepło np. z ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz