Krucha tarta z owocami przykryta słodką pianką

Bardzo prosta w wykonaniu. Owoce, ułożone na tarcie mogą być dowolne, wg uznania. Ja użyłam jeżyn.





Składniki na ciasto:

30 dag mąki
15 dag masła
5 dag margaryny palmy
10 dag cukru pudru
5  ugotowane żółtka
Składniki na nadzienie:
40 dag czarnych jeżyn ( mogą być mrożone)
3 białka
12,5 dag cukru pudru

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto wyłożyć do karbowanej formy, podciągnąć brzegi i podpiec w temperaturze 250 stopni.



Owoce posypać kilkoma łyżkami cukru ( nie rozgniatać owoców) wyłożyć na przestudzony placek. Białka ubić z resztą cukru, wylać na owoce i zapiec ponownie w piekarniku do zrumienienia.



Ciasto  podajemy jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz