Zupa krem z pomidorów i soczewicy

Zdrowa, pyszna i pożywna zupa krem z pomidorów. Dziś nietypowo- z dodatkiem gotowanej soczewicy i kostkami soi. Wyszła naprawdę pyszna!



Składniki:

pomidory w puszce 400 g
soczewica gotowana w puszce – 250 g
świeża bazylia
oliwa do podsmażenia
1/2 cebuli
2-3 ząbki czosnku
600 ml wywaru drobiowego lub warzywnego
sól, pieprz do smaku
jogurt naturalny
5 łyżeczek przecieru pomidorowego
+ opcjonalnie kostki soi do zupy

Wykonanie:

Cebulę i czosnek pokroić, następnie delikatnie podsmażyć na oliwie z dodatkiem świeżej bazylii. Dodać pomidory i gotowaną soczewicę (jeżeli przygotowujemy ją tradycyjnie to najpierw należy ją przepłukać i ugotować w osobnym garnku)- całość zalać wywarem, doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze ok. 15 minut. Następnie całość zmiksować blenderem. Podawać gorące z np. Kostkami ugotowanej soi i świeżą bazylią. Dodatkowo podać jogurt w osobnym naczyniu.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz