Pyszna, pożywna zupa przypominająca w swoim wyglądzie tradycyjne flaczki.
Składniki:
½ kg Å‚opatki wieprzowej,
2 cebule,
1 pęczek warzyw mieszanych około 70 dag,
1 łyżka maki,
2 łyżki smalcu,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
ostra papryka mielona do smaku,
majeranek do smaku,
liść laurowy,
ziele angielskie.
Wykonanie:
Mięso opłukać i pokroić w wąskie paski, po czym oprószyć mąką z papryką i podsmażyć na 1 łyżce smalcu. Przełożyć do rondla, podlać wodą, przyprawić i dusić na wolnym ogniu przez 20 minut. Warzywa umyć, obrać i pokroić w makaronik, następnie włożyć do gotującego mięsa. Podlać wodą w razie potrzeby ( lub rosołem z kostki), dodać resztę smalcu, doprawić według uznania i dusić do miękkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz