skórka z 1 cytryny,
szczypta sody oczyszczonej,
2 galaretki truskawkowe,
½ kg truskawek.
szczypta sody oczyszczonej,
2 galaretki truskawkowe,
½ kg truskawek.
Wykonanie:
Wsypać do mąki cukier puder, dodać żółtka, sodę oczyszczoną wymieszaną z mlekiem i masło. Wyrobić ciasto starannie i odłożyć na pół godziny w chłodne miejsce. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać szklanką ciasteczka. Każdy kawałek przełożyć do foremki ( polecam foremki aluminiowe) i docisnąć dobrze do brzegów. Piekarni rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec przez 10 minut. . Lekko ciepłe wyjąc z foremek. Ugotować galaretki w ½ litrze wody i przestudzić. Oczyszczone i osuszone truskawki włożyć do koszyczków i zalać tężejącą galaretką, następnie przenieść w chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz