Zupa z młodej kalarepy

Zdrowa, wiosenna i pyszna zupa kalarepowa.



Składniki:

½ kg kalarepki,
1 pęczek włoszczyzny,
3 ziemniaki,
1 łyżka masła,
½ szklanki śmietanki 18 %,
sól do smaku,
cukier do smaku,
natka pietruszki,
koperek,
1 ½ litra wody.

Wykonanie:

Włoszczyznę opłukać, zalać zimną wodą, ugotować z dodatkiem soli i przecedzić (warzywa użyć do sałatki) Kalarepki obrać, pokroić poddusić na maśle, zalać wywarem i gotować a pod koniec gotowanie wrzucić pokrojone ziemniaki i ugotować do miękkości, następnie zupę zmiksować. Śmietankę rozprowadzić w odrobinie gorącej zupy, połączyć z resztą, posypać zieleniną i doprawić w razie potrzeby.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz