Kruche babeczki nadziewane sałatką porową

Niecodzienny sposób podania sałatki. Prezentuje się wyśmienicie, smakuje jeszcze lepiej,




Składniki na ciasto:

30 dag mąki,
15 dag masła,
1/3 szklanki kwaśnej śmietany,
1 jajko.

Składniki na nadzienie:

2 pory,
2 łyżki masła,
2 jajka,
sól do smaku,
pieprz do smaku.

Wykonanie ciasta:

Mąkę posiekać z masłem i jajkiem dodając po trochę śmietanę. Zagnieść kruche  ciasto i odstawić w chłodne miejsce.

Wykonanie:
Pory dokładnie umyć, cienko pokroić i udusić na maśle. Pod koniec duszenia dodać jajka i przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać odpowiednie do foremek krążki i oblepiać wcześniej wysmarowane tłuszczem foremki. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiec na złoty kolor. Następnie wyjąć z pieca foremki, napełniać nadzieniem, ponownie podpiec i podawać na ciepło.




Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz