Zapiekanka drwala

Pyszne jednogarnkowe, sycące danie nie tylko dla tytułowych drwali :) Uwielbiam takie kolorowe, jesienne połączenia.

Zapiekanka drwala


Składniki:

½ kg ziemniaków
25 dag kieÅ‚basy 
½ kg kiszonej kapusty
1 biała cebula
1 jabłko
kminek do smaku
sól i pieprz do smaku
papryka słodka mielona do smaku
olej do smażenia
2 marchewki

Wykonanie:

Ziemniaki, marchewkÄ™ ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w grubÄ… kostkÄ™. CebulÄ™, jabÅ‚ko obrać i pokroić w kostkÄ™ a kieÅ‚basÄ™ w plasterki. PoÅ‚Ä…czyć wszystkie skÅ‚adniki, po czym podsmażyć na oleju. Dodać kapustÄ™, przyprawić do smaku i dusić okoÅ‚o 20 minut. Naczynie posmarować tÅ‚uszczem, wyÅ‚ożyć przygotowanÄ…  potrawÄ™, oprószyć mielonÄ… paprykÄ…. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni, wÅ‚ożyć potrawÄ™ i zapiec przez 20 minut. Podawać na ciepÅ‚o z pieczywem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz