Sos z cukinii do kanapek do słoików na zimę

Ten sos, obok słynnego już sosu paprykowego to drugi z moich ulubionych dodatków do kanapek. Smakuje wprost wyśmienicie.



Składniki:

2 kg cukinii
½ kg białej cebuli
czerwona papryka 5 szt.
1 łyżka soli
Przyprawy:
1 łyżeczka mielonego pieprzu
½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
1 łyżeczka curry
½ szklanki octu
40 dag cukru
przecier pomidorowy 600 gram

Wykonanie:

Cukinię, paprykę, oczyścić z nasion, zaś cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Do warzyw wsypać sól, wymieszać i odstawić na pół godziny. Następnie dusić na małym ogniu przez pół godziny w tej samej  wodzie która powstała z warzyw. Całość zmiksować, dodać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać, zagotować i przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 15 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz