Marynowana papryka z cebulą do słoików na zimę

Marynowana papryka to klasyczny dodatek na polskich stołach, każdy ma swój wypróbowany przepis. Ja już kilka publikowałam kilka propozycji. Dziś w wersji z cebulką.



Składniki:

1 kg kolorowej papryki,
½ kg cebuli,
3 szklanki wody,
½ szklanki octu,
sól do smaku,
cukier do smaku,
pieprz ziarnisty,
ziele angielskie,
listek laurowy do każdego słoika.

Wykonanie:

Warzywa umyć, oczyścić, pokroić  i zblanszować we wrzątku przez 3 minuty. Następnie odsączyć, schłodzić i przełożyć do wyparzonych słoików przekładając przyprawami. Z wody i octu i cukru do smaku przygotować zalewę i gorącą napełnić słoiki. Zamknąć i pasteryzować około 20 minut w temperaturze 90 stopni.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: