Krupnik jaglany

Zdrowa, smaczna i szybka tradycyjna polska zupa.




Składniki:

5 ziemniaków młodych,
1 szklanka kaszy jaglanej,
10 dag wędzonego boczku,
2 cebule białe,
1 pietruszka,
liść laurowy,
sól do smaku,
natka pietruszki.

Wykonanie:

Zagotować 1 ½ litra wody, posolić do smaku, wsypać kaszÄ™ jaglanÄ…  i ugotować na półmiÄ™kko. NastÄ™pnie dodać pokrojone w kostkÄ™ ziemniaki, pietruszkÄ™ i usmażonÄ… cebulÄ™ na boczku, wrzucić listek laurowy i gotować do miÄ™kkoÅ›ci. Po ugotowaniu posypać natkÄ… pietruszki .

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Fajny krupniczek. Choć ja nie jestem "boczkowa". Jedyne posiadane przeze mnie "boczki" to moje własne... :)

    OdpowiedzUsuń