Kotleciki wieprzowe z masłem warzywnym

Tak podawane mięso widziałam kiedyś z jednej z krakowskich restauracji. W końcu udało mi się zdobyć przepis i  jestem zachwycona!



Składniki:

½ kg wieprzowiny,
2 żółtka jaja,
1 cebula,
10 dag masła,
1 łyżeczka soku z cytryny,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
olej do smażenia,
1 łyżka posiekanej zieleniny.

Wykonanie:

Masło połączyć z sokiem z cytryny, posiekaną zielenina, uformować wałek, zawinąć w pergamin  i zamrozić. W między czasie mięso zmielić, wymieszać z żółtkami, dodać dwie łyżki wody, startą cebulę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać składniki. Formować sznycelki  i usmażyć z obu stron na oleju na złoto. Sznycelki podawać przybrane krążkami masła wyjętego z zamrażarki.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: