Galaretka drobiowa po żydowsku

Któż nie lubi galarety mięsno- warzywnej? :) Typowy, tradycyjny przysmak polskich stołów.



Składniki:

1 kg mięsa drobiowego,
2 marchewki,
10 dag selera,
10 dag zielonego groszku,
½ pora,
2 ugotowane jajka,
2 białka jaja,
1 łyżka żelatyny,
natka pietruszki,
1 pomidor,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
liście zielonej sałaty.

Wykonanie:

Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Dodać oczyszczone warzywa i gotować przez godzinę. Następnie wyjąć mięso i pokroić. Do letniego rosołu dodać białka wymieszane z wodą, namoczoną w zimnej wodzie żelatynę i sklarować rosół. Dna salaterek zalać warstwą gęstniejącej galarety bez warzyw, włożyć groszek, jajka, natkę pietruszki i mięso. Po chwili zalać resztą galarety, ostudzić i podawać na sałacie i pokrojonym pomidorem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz