Ciasto drożdżowo- makowe z jabłkami

Kolejna pyszna i słodka propozycja ciasta drożdżowego- tym razem z makiem i jabłkami.



Składniki na ciasto drożdżowe:

37,5 dag mąki,
2,5 dag drożdży,
7,5 dag cukru,
½ szklanki mleka,
10 dag masła,
szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

75 dag winnych jabłek,
2 łyżki cukru,
½ łyżeczki cynamonu,
15 dag posiekanych orzechów włoskich,
37,5 dag maku,
2 jajka,
20 dag roztopionego masła.

Składniki na kruszonkę:

10 łyżek cukru
10 łyżek mąki
10 łyżek oleju

Wykonanie ciasta drożdżowego:

Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z odrobiną mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie wsypać resztę maki, dodać szczyptę soli, cukier i lekko rozpuszczone przestudzone masło. Wyrobić ciasto dokładnie ręką i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
Jabłka obrać, zetrzeć, posypać dwoma łyżkami cukru z cynamonem i odstawić.

Wykonanie nadzienia makowego:

Mak sparzyć, osączyć, wbić jajka, wlać roztopione masło, posypać orzechami i połączyć składniki.

Składanie placka:

Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem drożdżowym. Następnie jabłka, a na nie masę makową. Wymieszać składniki na kruszonkę, posypać rękami po cieście i odłożyć na 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni i piec około 35 minut.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: